Frågor och svar

Här är svar på några vanligt förekommande frågor vi får till Solfilmsgruppen:

Stoppar solfilm blekning? 
Solfilm reducerar blekning, med det tar inte bort blekningseffekten helt och hållet. Trots att våra filmer tar bort upp till 98% av UV-strålarna, så är det även andra faktorer som påverkar blekningsprocessen såsom synligt ljus, värme och fukt, kemiska ångor, materialens ålder, färg och kvalitet.

Vad händer om jag sätter vanlig solfilm på plexiglas eller plastrutor?
Att sätta vanlig solfilm (för glas) på plastrutor rekommenderas inte då plastrutor avger "gaser" och när solen ligger på kan detta göra att solfilmen släpper eller att det bildas bubblor. Detta händer mer sällan än ofta, så därför har vi två specialfilmer, SolarSilver 20 Polykarbonat (för stora rutor) och PlexShade 10% (för rutor i fordon). Dessa filmer är särskilt anpassad för att monteras på plexiglas och plastrutor. Dessa filmer används ofta på bland annat traktorer, båtar eller husvagnar.

Varför ska jag sätta solfilm på min bil? 
Solfilm är mer än bara tonade rutor. Filmen reflekterar bort både solstrålning och värme, vilket ger en säkrare körning och en behagligare miljö inne i bilen. Med dagens högteknologiska tekniker kan man tillverka solfilmer som inte uppfattas som mörka men ändå ger ett relativt bra insynsskydd och framför allt ett otroligt bra värmeskydd. Bilen får ett nytt, elegantare utseende men också ett bra splitterskydd på rutorna om olyckan skulle vara framme. I Sverige är det inte tillåtet att montera solfilm på framrutan eller rutorna i framsätet.

Kan solfilm orsaka att glas spricker? 
Glas kan spricka om det utsätts för spänningar. De enda spänningarna som solfilm kan påverka är de termiska spänningarna i glaset, det vill säga glasets förmåga att absorbera solstrålarna. Om solfilmen sätts på felaktigt, t ex invändigt när den ska sitta utvändigt, kan de termiska spänningarna bli för höga i glaset och glaset kan spricka. Därför ska man alltid vara noga att följa instruktionerna för hur man ska använda en speciell solfilm, ofta beroende på vilka slags fönster man har, t ex enkelglas eller treglasfönster.

Hur påverkas krukväxterna av solfilm på fönstren?
Om växterna får tillräckligt mycket ljus tar de i regel inte skada av att man monterar en solfilm på sina fönster. Tillväxt och blomning kan emellertid fördröjas. Det kan ta några dagar för växten att anpassa sig till de nya ljusförhållandena efter montering. Växter som inte gillar direkt solljus mår oftast bättre efter montering av film. Eftersom det inte går att ge några generella anvisningar beträffande solskyddsfilmernas inverkan på växter är det bäst att före montering av film ställa krukan på en plats med mindre solljus i några dagar och se hur den reagerar.